El campus Maria Pina realitza activitats conjuntes amb persones amb capacitats diferents
Aspromivise. Valencia. (22/07/21)
Des de fa molts anys que Aspromivise creu amb l’esport com a mig per millorar la qualitat de vida de les persones a les que atén. Amb el temps s’han anat aconseguint metes que han fet que hi haja moments en que les persones, amb i sense discapacitat, compartisquen espais, aficions, hobbis, treball i també la pràctica esportiva.
La inclusió en el món de l’esport és una de les línies que institucions públiques com el Comité Paralímpic, el Cosell Superior d’Esports o algunes Federacions Esportives porten treballant des de fa temps i sembla ser que va donant els sues fruits. D’altra banda activitats més humils, de no tanta envergadura però que mouen gran quantitat de xiquetes i xiquets també treballen en aquesta línia. El fet de ser iniciatives més concretes no està barallat ni molt més en aspectes que tenen a veure amb la transmissió de valors i educació. Així el Campus Maria Pina pot enorgullir-se de ser un campus en el que l’aspecte inclusiu és una de les prioritats, però aquest any ha donat un pas endavant. Des de sempre, des de la seua primera edició ara fa ja huit anys, el campus sempre ha comptat en algunes jornades on el missatge d’inclusio ha estat present. Exhibicions de boccia, activitats lúdiques, compartir cinema, pràctica del colpbol han format part durant tots aquestos anys del campus. Aquesta edició de 2021 ha pujat un escaló més si cap, i un dia a la setmana, persones amb diversitat funcional del centre Ocupacional La Costera i jugadores i jugadors del campus comparteixen pista, exercicis, explicacions, correccions, de manera conjunta. Un fet que demostra que totes les persones, independentment de les seues capacitats, poden compartir pista.
“És tan fàcil com tindre la intenció i les ganes de posar-ho en pràctica. Maria Pina s’ho creu i des de sempre ha comptat amb les usuàries i usuaris d’Aspromivise per enriquir el seu campus. I és cert que ho fa per fer créixer més si cap a les jugadores i jugadors que entrenen durant un més baix la seua direcció, ja que no tan sols aprenen aspectes vinculats al bàsquet, sinò que s’emporten experiències que els fan créixer com a persones” . Amb aquesta manera de treballar s’està donant un missatge de normalitat i de mostrar que és possible practicar esport totes juntes, cadascuna en el seu nivell, però compartint pista i esport.
Porta ja tres sessions de les quatre que farà el campus en el seu mes de duració on els jugadors i jugadores de l’equip de bàsquet d’Aspromivise acudeixen al pavelló municipal del Genovés per entrenar amb les participants del campus. “Veure imatges en les que totes s’ajuden, es guien en els diferents exercicis i faciliten el que tot ixca endavant és molt enriquidor. L’esport ha d’anar en aquest camí i no deixar a ningú fóra per ser diferent. Quin missatge més potent per a la societat el veure que la gent jove es capaç de llevar-se prejudicis i continuar treballant i aprenent en el seu esport, independentment dels companys i companyes. Veure professionals com Maria, jugadora top a nivell europeu, que tinga clara aquesta idea d’esport dóna molta visibilitat, i al mateix temps està fent créixer persones que van a ser el futur de la societat, que si va a dependre d’ells de segur que el món que ens espera serà molt més just”.
Un campus que s’entrena, es treballa, es diverteixen però que mostra que totes les persones som igual de diferents.