Aspromivise ompli els carrers de Xàtiva d’igualtat

Tres anys després Aspromivise corre de la mà de Kathrine Switzer per la ciutat de Xàtiva

 

Redacción El Polideportivo CV

 

No és gens fàcil després de més de dos anys gestionar tantes emocions. Així i tot, Xàtiva i Aspromivise han fet possible retrobar-se en els carrers del casc antic i aconseguir que moltes persones es tornen a veure al voltant de la seua carrera. Ja és un referent, i possiblement un dels esdeveniments esportius que més valor té per la implicació de tants col·lectius i el discurs que es capaç de donar. Una cursa amb un missatge que aquest any anava al voltant de la igualtat i ho feia mostrant la història de Kathrine Switzer que es va convertir en la primera dona en córrer una marató. Una dona que ho va fer quan el fet de córrer era un gest exclusiu per a homes. El 19 d’abril del 1967 a la marató de Boston la pròpia Switzer va donar un pas endavant en pro dels drets de les dones en el món de l’esport. Va desafiar a la prohibició de participar en una cursa com aquestes i cadascuna de les seues petjades van suposar un canvi en la història de l’esport femení. Molts entrebancs abans, durant i després de la cursa que la corredora va anar sortejant per donar un missatge que a dia d’avuí simbolitza la igualtat entre l’home i la dóna en el món de l’esport.

“Si aquesta història la barregem amb la carrera d’aspromivise i tot el treball que s’ha fet als centres educatius de tota la comarca el resultat és evident, estem aconseguint eixe missatge de justícia social que totes pretenem. Amb açò Xàtiva pot estar orgullosa de ser una ciutat igualitària, inclusiva i també educativa. És important educar en estos valors. El futur de la societat ha de créixer amb un missatge d’igualtat, i la carrera d’Aspromivise és un referent” comentava Sonia Wolski, una de les organitzadores de la carrera.

Més de 900 persones inscrites,44 centres d’atenció a persones amb diversitat funcional,490 voluntàries, 530 acompanyants, 1311 escolars, 8 instituts de secundària i formació professional, 21 centres d’educació primària i 3 universitats. Aquest és el vertader èxit de la carrera, que a més va tindre una guanyadora i un guanyador en categoria absoluta, però també en cadires de rodes, a la persona més major, amb ja 96 anys de vida i un premi a la constància que reflexa com és aquesta carrera. Les emocions de l’últim corredor entrant per la meta després de necessitar més de 40 minuts per cobrir els 2200 metres, un corredor de més de 90 anys, que es va desplaçar des de la Residència de majors de Manises representa a totes i tots els que van participar. Una catorzena carrera que ja passa a la història i que ara queda reflexionar sobre ella i començar a preparar la de 2023.

Kathrine Switzer ha corregut per Xàtiva i les 900 persones inscrites l’han acompanyat per tot el tram.